%
×
Poklanjamo Vam

promotivni kod u iznosu od 10 EUR (75,34 kn) koji možete iskoristiti u Mona online trgovini!

Kako napisati dobru radnu biografiju?
Kako napisati dobru radnu biografiju?
HR savjeti

Kako napisati dobru radnu biografiju?

05.11.2021.

Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta s budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas predstavi na najbolji mogući način.

Da biste u tome uspjeli, potrebno je osigurati da sve informacije koje unesete u CV budu relevantne za poziciju za koju ste aplicirali i posložene po jasnom redoslijedu. Ovo znači da ćete napraviti dokument koji će biti pregledan i jednostavan za čitanje.

Opće karakteristike radne biografije

Radna biografija ne treba biti dulja od dvije A4 stranice. Zbog čega? Ona prije svega služi da omogući prolaz u naredni krug selekcije, koji je obično intervju. Stoga bi u njoj trebalo pružiti relevantne i sažete informacije, a njihovo detaljnije objašnjenje slijedi u narednim koracima selekcije.

Također, potrebno je voditi računa i o boji podloge, veličini i fontu slova. Poželjno je da biografija bude na bijelom papiru (pozadini), kako bi tekst bio uočljiviji. Također, odaberite neke od standardnih fontova (Times New Roman, Calibri ili Tahoma), a veličinu slova 11 ili 12.

Sadržaj radne biografije

Svaka radna biografija trebalo bi sadržati sljedeće segmente:

● kontakt podatci,

● radno iskustvo,

● obrazovanje i

● vještine.

Kontakt podatci

Ovo je prvi segment radne biografije. Tu ćete navesti svoje ime i prezime, kontakt telefon, e-mail adresu i link ka svom LinkedIn profilu ukoliko ga imate (a to bi bilo poželjno). Postarajte se da ovi podaci budu lako uočljivi.

Ljudi često griješe navodeći osobne podatke u svom CV-ju. Podatci o bračnom, stambenom, porodičnom statusu i slično, ne bi smjeli da budu relevantni prilikom selekcije kandidata, zato ih nemojte navoditi.

U ovom dijelu najčešće se postavlja i fotografija. Fotografija nije obavezan dio biografije. Ukoliko ipak riješite da je unesete, vodite računa da bude primjerena - profesionalna i u dobroj rezoluciji. Imate pregršt primjera i smjernica za izradu fotografija za CV na internetu, pa Vas ohrabrujemo da o tome više istražite.

Radno iskustvo

Što ćete navesti u okviru svog radnog iskustva zavisit će, prije svega, od količine i vrste iskustva koju posjedujete, ali i njegove relevantnosti za poziciju za koju konkurirate. Ukoliko imate višegodišnje radno iskustvo na pozicijama, koje su iste ili slične onoj za koje se prijavljujete, dovoljno je da samo ova iskustva navedete u CV-ju. Ukoliko pak nemate mnogo radnog iskustva na relevantnim pozicijama ili pozicija za koju konkurirate ne zahtijeva prethodno iskustvo, svakako navedite svoja ranija radna angažiranja, jer na taj način ukazujete poslodavcu da ste radili na svojoj karijeri.

Kada je riječ o prikazu svojih radnih iskustva u biografiji potrebno je da ih poredate kronološki (od posljednjeg ka prvom) kao i da za svaku poziciju navedete sljedeće podatke:

● ime organizacije u kojoj ste radili,

● vremenski period rada,

● zaduženja koja ste obavljali.

Navođenje Vaših radnih zaduženja daje informaciju o tome koliko ste se već susretali sa zadatcima koje zahtijeva pozicija za koju se prijavljujete - daje potvrdu Vašeg iskustva.

Također, ukoliko ste imali prekide u radnom iskustvu, a u međuvremenu ste na drugi način razvijali karijeru: pohađali obuke, volontirali i sl., obavezno to napomenite. To će sigurno biti posmatrano u pozitivnom svjetlu.

Obrazovanje

U ovom segmentu potrebno je navesti formalno obrazovanje koje ste stekli, kao i profesionalno usavršavanje - u što spadaju sve dodatne obuke koje ste prošli, a koje su Vam pomogle da se dalje profesionalno razvijate.

Kada govorimo o formalnom obrazovanju u najvećem broju slučajeva navodite samo posljednje završeno obrazovanje (naziv škole), stečeno zvanje, kao i period školovanja. Međutim, ukoliko ste završili fakultet, ali i pohađali srednju školu u kojoj ste stekli znanja relevantna za poziciju za koju konkurirate, slobodno dodajte i ovu stavku u CV.

Konačno, važno je da i obuke koje navodite budu relevantne za poziciju za koju konkurirate. Ukoliko ste dosta ulagali u obuke mimo redovitog obrazovanja, potrebno je da u biografiji navedete samo one obuke/edukacije, koje su od značaja za konkretnu poziciju.

Vještine

Kada je riječ o vještinama koje navodite u svojoj radnoj biografiji, razlikujemo dva osnovna tipa vještina: stručne vještine i prenosive ili “meke” vještine.

Stručne vještine su one koje se zasnivaju na stručnom znanju koje ste stekli i primjenjuju se na specifičnim radnim pozicijama. Primjera radi, stručna vještina koja je relevantna za poziciju prodavca je rad na kasi.

Sa druge strane, prenosive vještine su one koje se primjenjuju na različitim pozicijama i nisu vezane za specifična/stručna znanja. Primjeri mekih vještina su: vještine komunikacije, interpersonalne vještine (vještina rješavanja konflikta, timski rad i druge), digitalne vještine (kompjuterski programi koje uspješno koristite) kao i jezici koje govorite.

U svojoj radnoj biografiji potrebno je navesti i stručne i meke vještine koje posjedujete, ali vodeći računa da one odgovaraju na potrebe pozicije za koju se prijavljujete.

Pored ovoga, poželjno je navesti način na koji ste stekli svoje vještine: na primjer, kroz obuke koje ste pohađali, volontiranja ili pak kroz određene zadatke na poslu. Na ovaj način Vaše vještine dobivaju veći kredibilitet.

Na samom kraju, nakon što ste ispisali sve segmente Vašeg CV-ija, preostaje da ga pažljivo iščitate, ispravite eventualne pravopisne greške i proslijedite na prava mjesta. Konačno,

Nemojte zaboraviti, svoju radnu biografiju prilagođavajte pozicijama koje Vas zanimaju i redovito je ažurirajte, jer se ona razvija zajedno sa Vama.

Sretno!

Slični članci

05.
Nov.
Dijelimo s vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.  
05.
Nov.
Ukoliko ste na početku karijere i još uvijek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savjetima drug...
05.
Nov.
Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju, provjere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Zato i...