%
×
Poklanjamo Vam

promotivni kod u iznosu od 10 EUR (75,34 kn) koji možete iskoristiti u Mona online trgovini!

Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič
Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič
HR savjeti

Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič

05.11.2021.

Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju, provjere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Zato i vi uradite isto.

Informirajte se o kompaniji. Kako biste imali što jasniju sliku o kompaniji bitno je što više se informirati o njoj prije intervjua. Na taj način vama će biti jasnije što možete očekivati, a i sugovornicima na razgovoru za posao ćete staviti do znanja da ste doista motivirani zasnovati radni odnos baš u toj kompaniji.

Kada dobijete poziv za intervju (off ili online) dobro se pripremite u svakom smislu - pojavite se na vrijeme, pripremite pitanja za svoje sugovornike i obucite se primjereno kontekstu.

Ukoliko kasnite, to vam sugovornik možda i neće uzeti za zlo. Međutim, vrijeme koje regruter ima za razgovor sa vama je ograničeno. To znači ako kasnite, vrijeme koje ćete dobiti da se predstavite će biti kraće.

Na razgovor za posao gledajte kao na priliku za upoznavanje dviju strana i međusobno procjenjivanje koliko su dobar spoj za suradnju na obostrano zadovoljstvo. Zato je bitno da svom sugovorniku postavite pitanja na koja vam je bitno dobiti povratnu informaciju, kako biste vi mogli procijeniti želite li raditi u toj kompaniji ili ne.

Odijelo ne čini čovjeka, ali ostavlja određeni utisak. Razgovor za posao nije modna pista i regruter neće procjenjivati vaš modni stil, ali sigurno će primijetiti ako ste došli neuredni ili previše provokativno obučeni. Važno je da vaš način odijevanja bude uredan i pristojan, primjeren datoj situaciji. Stupanj formalnosti u mnogome ovisi od branše i pozicije za koju konkurirate.

Ukoliko imate tremu, nemojte se brinuti hoće li to loše uticati na tijek selekcije. Trema je samo pokazatelj da vam je stalo ostaviti što bolji dojam na svog sugovornika i svaki regruter to zna. Prisustvo treme govori o tome da vam je stalo, da ste motivirani, a to ne može biti minus.

Na posljetku, ali vjerojatno najvažnije - budite iskreni. Nemojte govoriti ono što vjerujete da sugovornik želi čuti. Prikažite se baš onakvim kakvi jeste. Ukoliko se međusobno izaberete zbog pogrešnih očekivanja, to neće rezultirati dugoročnom suradnjom.

Postoje brojni tekstovi na ovu temu koje možete pronaći na internetu, ali stiče se dojam da nije loše još jednom se ukratko podsjetiti nekih osnovnih smjernica.

Želimo vam mnogo sreće u potrazi za željenim poslom i valjanim poslodavcem.

Slični članci

05.
Nov.
Dijelimo s vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.  
05.
Nov.
Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta s budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas p...
05.
Nov.
Ukoliko ste na početku karijere i još uvijek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savjetima drug...