%
×
Ви даваме промотивен код во вредност на 500 ден

и може да се искористи само во онлајн продавница.

Подгответе се за интервју за работа - краток водич
Подгответе се за интервју за работа - краток водич
ЧР совети

Подгответе се за интервју за работа - краток водич

05.11.2021.

Работодавците се подготвуваат за разговорот со кандидатот - детално го читат CV-то , проверуваат го неговиот/ нејзиниот LinkedIn профил, и ги подготвуваат прашањата. Поради тоа е важно да истото го направите и Вие.

Информирајте се за компанијата. За да имате појасна слика за компанијата битно е да за неа дознаете што повеќе пред интервјуто. На тој начин ќе Ви биде појасно што можете да очекувате, а и на сoговорниците ќе им ставите до знаење дека сте навистина мотивирани да започнете работен однос во таа компанија.

Кога добиете повик за интервју (off ili online) добро се подготвите во секоја смисла- дојдете на време, подгответе ги прашањата за саговорниците и бидете облечени во пристојна облека.

Доколку доцнете, Вашиот саговорник можеби нема да Ви замери. Меѓутоа, времето што регутерот го има за рзговор со Вас, е ограничено.Тоа значи, дека ако доцнете, времето што ќе го добиете за да се представите ќе биде пократко.

На интервјуто за работа, гледајте на тоа како на прилика за да се двете страни запознаат и да оценат колку е добра соработка за заемно задоволство. Затоа е важно да му на саговорникот поставувате прашања за кои Ви е важно да се информирате, за да можете да процените дали сакате да работите во таа компанија или не.

Оделото не го прави човекот, но остава одреден впечаток. Интервјуто за работа не е модна писта, и регутерот нема да го суди Вашиот моден стил, али сигурно ќе примети доколку дојдете неуредни или многу провокативно облечени. Важно е да Вашиот начин на облекување да биде уреднен и пристоен, соодветен за таа ситуација. Степенот на формалноста во голема мера зависи од индустријата и позицијата за која конкурирате.

Доколку имате трема, не се грижите дека тоа лошо ќе влијае на процесот на селекцијата. Тремата секако покажува дека сакате да оставите најдобар можен впечаток на вашиот соговорник, а тоа го знае секој регрутер. Присуството на нервозата покажува дека се грижите, дека сте мотивирани, а тоа не може да биде минус.

На крајот, но веројатно најважно - бидете искрени. Не го кажувајте тоа за што мислете дека соговорникот сака да го слушне. Представете се онакви какви што сте. Доколку се изберете еден со друг поради тоа што имате погрешни очекувања, тоа нека да резултира со долгорочна соработка.

Има многу текстови на оваа тема што можете да ги најдете на интернет, но се добива впечаток дека не е лоша уште еднаш накратко да се подсетите на некој основни упатници.

Ви посакуваме многу среќа во потрагата за посакуваното работно место и за одличен работодавач.

Слични статии

05.
Nov.
Споделуваме со Вас неколку идеи како можете своето барање за работа да го земете во своите раце и проактивно да пристапите на оваа задача.
05.
Nov.
Вашето CV е прв и неопходен чекор за востапување контакт со иден работодавач. Поради оваа причина, многу е важно тој да Ве претстави на најдобар можен начин....
05.
Nov.
Доколку сте на почеток на кариерата и сеуште не сте ја одабрале Вашата професија, сигурно сте се до сега сретнале неколку пати си советите на другите, и дека...