%
×
Poklanjamo Vam

promotivni kod sa 15% popusta koji možete iskoristiti u Mona online prodavnici! 

Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič
Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič
HR savjeti

Pripremite se za razgovor za posao - kratak vodič

29.11.2021.

Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju,  provjere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Zato je važno da i vi uradite isto.

Informišite se o kompaniji. Kako biste imali što jasniju sliku o kompaniji bitno je da se o njoj što više informišete prije intervjua. Na taj način vama će biti jasnije šta možete da očekujete, a i sagovornicima na razgovoru za posao ćete staviti do znanja da ste zaista motivisani da baš u toj kompaniji zasnujete radni odnos.

Kada dobijete poziv za intervju (off ili online) dobro se pripremite u svakom smislu - pojavite se na vrijeme, pripremite pitanja za svoje sagovornike i obucite se primjereno kontekstu.

Ukoliko kasnite, to vam sagovornik možda i neće uzeti za zlo. Međutim, vrijeme koje regruter ima za razgovor sa vama je ograničeno. To znači da ako kasnite, vrijeme koje ćete dobiti da se predstavite će biti kraće.

Na razgovor za posao gledajte kao na priliku da se dvije strane upoznaju i međusobno procijene koliko su dobar spoj za saradnju na obostrano zadovoljstvo. Zato je bitno da svom sagovorniku postavite pitanja na koja vam je bitno da dobijete informaciju, da biste vi mogli da procijenite da li želite da radite u toj kompaniji ili ne.

Odijelo ne čini čovjeka, ali ostavlja određeni utisak. Razgovor za posao nije modna pista i regruter neće procjenjivati vaš modni stil, ali sigurno će primijetiti ako ste došli neuredni ili previše provokativno obučeni. Važno je da vaš način odijevanja bude uredan i pristojan, primjeren datoj situaciji. Stepen formalnosti u mnogome zavisi od branše i pozicije za koju konkurišete.

Ukoliko imate tremu, nemojte se brinuti da će to loše uticati na tok selekcije. Trema je samo pokazatelj da vam je stalo da što bolji utisak ostavite na svog sagovornika i svaki regruter to zna. Prisustvo treme govori o tome da vam je stalo, da ste motivisani, a to ne može biti minus.

Na posljetku, ali vjerovatno najvažnije - budite iskreni. Nemojte govoriti ono što vjerujete da sagovornik želi da čuje. Prikažite se baš onakvim kakvi jeste. Ukoliko se međusobno izaberete zbog pogrešnih očekivanja, to neće rezultirati dugoročnom saradnjom. 

Postoje brojni tekstovi na ovu temu koje možete pronaći na internetu, ali stiče se utisak da nije loše još jednom se ukratko podsjetiti nekih osnovnih smjernica.

Želimo vam mnogo sreće u potrazi za željenim poslom i valjanim poslodavcem.

Slični članci

29.
Nov.
Dijelimo sa vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.
29.
Nov.
Ukoliko ste na početku karijere i još uvijek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savjetima drug...
29.
Nov.
Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta sa budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas preds...