%
×
Poklanjamo Vam

promotivni kod sa 15% popusta koji možete iskoristiti u Mona online prodavnici! 

Kako napraviti pravi izbor karijere
Kako napraviti pravi izbor karijere
HR savjeti

Kako napraviti pravi izbor karijere

29.11.2021.

Ukoliko ste na početku karijere i još uvijek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savjetima drugih, da bi trebalo raditi ono što voliš i/ili ono što će biti finansijski isplativo. Međutim, istraživanja pokazuju da to nije dovoljno! Naime, da biste bili zadovoljni svojom karijerom neophodno je i prisustvo sljedećih faktora: prilika da se razvijate, da učite, da doprinosite vrijednostima koje su Vam važne i da budete prepoznati zbog toga.

Kako da pronađete zanimanje koje će zadovoljiti sve ove uslove? Dobar način da to postignete jeste da kreirate Vaš karijerni profil. U daljem tekstu dajemo Vam smjernice kako da to učinite u šest koraka.

1. Utvrdite Vaša ključna interesovanja - misiju

Ukoliko niste sigurni koja je Vaša lična misija, promislite o tome o kojim temama najčešće čitate? Ili pak - kada ne biste morali da brinete o novcu, šta bi bilo u fokusu Vaših interesovanja? Odgovori na ova pitanja  od izuzetnog su značaja za osjećaj ostvarenosti i ispunjenosti svakog pojedinca.

2. Utvrdite znanja i kvalifikacije koje posjedujete

Identifikujte ključna znanja i kvalifikacija koje posjedujete: završene škole, obuke, tehnologije koje ste koristili,  jezike koje znate, radno iskustvo koje ste stekli, iskustvo sa volontiranja.  Rad na različitim pozicijama traži različita znanja i vještine, te je bitno da prepoznate koje Vi posjedujete.

3. Utvrdite koje su  Vaše ključne vještine

Da biste odgovorili na ovo pitanje, potrebno je najprije  da se sjetite svih vještina koje posjedujete i da ih zapišete. To mogu biti vještina javnog nastupa, poznavanje jezika, analiza podataka, pregovaranje itd. Ukoliko ne možete da se sjetite svih vještina, Linkedin je zgodan alat da pretražite koje su sve Vaše vještine koje su relevantne na tržištu.

U drugom koraku, nakon što ste ispisali sve ono u čemu ste dobri, vrijeme je da rangirate ove vještine pomoću sljedećeg pitanja: u kojim od navedenih vještina najviše uživate, toliko da biste mogli da ih koristite svakoga dana. Upravo to su vaše ključne vještine!

4. Pretražite kako se Vaše ključne vještine, znanja i kvalifikacije uklapaju u tržište rada

Dobra vijest je da su naše vještine često transferabilne - prenosive kroz različite radne uloge, industrije i pozicije. Naime, ukoliko ste psiholog po obrazovanju i imate izuzetno razvijene savjetodavne vještine, ove vještine možete koristiti na poziciji psihologa u školi, u okviru oblasti socijalnog rada, psihoterapije ili čak HR specijaliste. Sada je trenutak da provjerite za koje pozicije su tražene Vaše vještine, znanja i kvalifikacije, kako biste znali za koje sve poslove možete konkurisati. To ćete učiniti jednostavnim upisivanjem Vaših vještina ili kvalifikacija na search opciji na Google ili Linkedinu.

S druge strane, ukoliko znate čime biste željeli da se bavite (npr. menadžer veleprodaje, logistike, marketinga itd.) ali ne znate koje su Vam kompetencije za to potrebne, takođe možete izvršiti pretragu na internetu, a zatim isplanirati način dolaženja do potrebnih kvalifikacija. Na ovaj način povećaćete svoju konkurentnost na tržištu rada.

5. Utvrdite koje su Vaše životne potrebe

Vaš budući posao prije svega treba da odgovori na Vaše potrebe. Ovdje pripadaju pitanje finansija (visina plate), vremenska i prostorna organizacija rada (da li rad uključuje česta putovanja ili više smjena), koliko se lako posao uklapa uz druge aspekte Vašeg života, koliko Vam je važna stabilnost kompanije i radnog angažovanja ili mogućnosti za dalji profesionalni razvoj i napredovanje unutar kompanije.

6. Nađite pravu organizacionu kulturu (kolektivna ponašanja i vrijednosti u organizaciji)

Kada budete počeli da radite, većinu vremena provodićete na radnom mjestu sa svojim kolegama i zato je od najvećeg značaja da Vam organizaciona kultura odgovara. Da li Vam više prija organizacija koja podstiče timski rad ili takmičarsku atmosferu? Da li Vam se više dopadaju organizacije u kojima postoji jasna hijerarhijska struktura ili one sa nešto fleksibilnijom organizacijom pozicija? Koje vrijednosti bi Vam bilo važno da njeguje kompanija za koju biste radili - socijalno odgovorno poslovanje, briga za zaposlene, prilika za napredovanje, podsticanje različitosti među zaposlenima ili neke druge? Razmislite o ovim  pitanjima i doći ćete do odgovora o organizacionoj kulturi koja je idealna za Vas.

Na kraju, nakon što ste prešli sve navedene korake i formirali svoj karijerni profil,  ostaje da Vam poželimo mnogo sreće u potrazi za željenim poslom i poželimo karijeru kojom ćete biti u potpunosti zadovoljni, jer je to sasvim moguće.

Slični članci

29.
Nov.
Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju,  provere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Z...
29.
Nov.
Dijelimo sa vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.
29.
Nov.
Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta sa budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas preds...