“CARSTVO” U SKOPLJU
“CARSTVO” U SKOPLJU
Blog

“CARSTVO” U SKOPLJU

28.11.2010.

Modna kuća MONA imala je čast da na Velikoj sceni Makedonske opere i baleta u Skoplju prikaže kolekciju „Carstvo“ čiji je autor jedna od naših najvećih umetnica XX veka Olga Olja Ivanjicki.

Posle pozdravnog obraćanja zamenika ambasadora Republike Srbije u Makedoniji, Dušanke Divijak Tomić i generalnog direktora  i vlasnika „Mone“ Đorđa Momirovića, publika se prepustila Oljinoj magiji Petog umskog Carstva.

Ovo je Oljina treća kolekcija visoke mode rađena za modnu kuću Mona, a sardnici na realizaciji „Carstva“ su kreatori Mone – Kristina Gajić i Ana Leković koja je autor tašni. Veliku zaslugu što je predstavljanje ove kolekcije postao pravi umetnički spektakl ima i Siniša Kovačević koji potpisuje režiju,  Svetislav Božić i Sanja Ilić koji su kompozitori – saradnici, kao i Jelena Mladenović koja je zadužena za koreografiju.

Priču o Petom Carstvu umetnica je u ovoj kolekciji ispričala kroz šest segmenata, koje u jedinstvenu celinu objedinjuje večni antagonizam, borba dobra i zla, svetlosti i tame.

Oljini kostimi istorijskog doba koji oživljavanju duh srednjovekovnog dvora cara Dušana i carice Jelene, kao i kneza Lazara i Milice do pravog izražaja su došli na scenografiji čiji je autor u Skoplju bio Živojin Trajković, a publika, među kojima su bili brojni predstavnici diplomatskog kora, članovi vlade Republike Makedonije, kao i  mnoge zvanice kulturnog i javnog života, svaki model su pozdravili aplauzom.

Prave ovacije publike izazvali su modeli Kosovke devojke kao i viteška odežda Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, Jugovića  koje je Olja prenela u savremeni modni izraz. Modeli su izvedeni u koži srebrne,zlatne, teget i crne boje u kombinaciji sa brojnim ušicima i detaljima od metala koji im daju snagu i moć.

U svom Carstvu umetnica je oživela i likove opevane u epskim narodnim pesmama.Pošto cela kolekcija na simboličan način predstavlja stalnu borbu dobra i zla, svetlosti i tame, ovde je oličenje mračnih sila prikazano kroz modele prtica Kosova – izvedenih u kombinaciji savremenih hi tech materijala, perija i crnih Svarovski kristala.

Raskošne haljine crvene boje, u formama stilizovanog cveta Kosovskog božura, kojima je  Olja simbolično prikazala krv palih junaka, ostavile su sve prisutne bez daha.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!