“CARSTVO” U BARU
“CARSTVO” U BARU
Blog

“CARSTVO” U BARU

22.08.2010.

Modna kuća Mona imala je čast da u okviru XXIII kulturne manifestacije „Basrki ljetopis“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, a u organizaciji modne agencije „Mondaine models“, crnogorskoj publici premijerno prikaže kolekciju „Carstvo“ čiji je autor jedna od naših najvećih slikarki XX veka – Olga Olja Ivanjicki.

Srednjovekovni grad Bar predstavljao je savršenu kulisu za prikazivanje Oljinog viđenja Petog Carstva – Imperije uma, a ujedno zidine grada su bile male da prime veliki broj visokih zvanica Crne Gore, među kojima su bili ministri Branimir Gvozdenović, Jusuf Kalamperović, brojni predstavnici diplomatskog kora, kao i uspešni privrednici i istaknuti umetnici.

Ovo je Oljina treća kolekcija visoke mode rađena za modnu kuću Mona, a sardnici na realizaciji „Carstva“ su kreatori Mone – Kristina Gajić i Ana Leković koja je autor tašni. Veliku zaslugu što je predstavljanje ove kolekcije postao pravi umetnički spektakl ima i Siniša Kovačević koji potpisuje režiju,  Svetislav Božić i Sanja Ilić koji su kompozitori – saradnici, kao i Jelena Mladenović koja je zadužena za koreografiju.

Priču o Petom Carstvu umetnica je u ovoj kolekciji ispričala kroz šest segmenata, koje u jedinstvenu celinu objedinjuje večni antagonizam, borba dobra i zla, svetlosti i tame.

Oljini kostimi istorijskog doba koji oživljavanju duh srednjovekovnog dvora cara Dušana i carice Jelene, kao i kneza Lazara i Milice do pravog izražaja su došli u autentičnom ambijentu Starog Bara, a publika je svaki  model pozdravila velikim aplauzom.

Prave ovacije publike izazvali su modeli Kosovke devojke kao i viteška odežda Miloša Obilića, Kosančić Ivana, Toplice Milana, Marka Kraljevića, Jugovića  koje je Olja prenela u savremeni modni izraz. Modeli su izvedeni u koži srebrne,zlatne, teget i crne boje u kombinaciji sa brojnim ušicima i detaljima od metala koji im daju snagu i moć.

U svom Carstvu umetnica je oživela i likove opevane u epskim narodnim pesmama.Pošto cela kolekcija na simboličan način predstavlja stalnu borbu dobra i zla, svetlosti i tame, ovde je oličenje mračnih sila prikazano kroz modele prtica Kosova – izvedenih u kombinaciji savremenih hi tech materijala, perija i crnih Svarovski kristala.

Raskošne haljine crvene boje, u formama stilizovanog cveta Kosovskog božura, kojima je  Olja simbolično prikazala krv palih junaka, ostavile su sve prisutne bez daha.

Revija je simbolično završena modelima vila. Mitološka bića opevana u narodnim epskim pesmama – preselila su se u Oljino Carstvo i kao takve na simboličan način predstavljaju pobedu svetlosti nad tamom.

Ovim spektaklom završen je III Fashion Show Bar 2010. godine, a organizatorima je ostavljen težak zadatak da prirede spektakl koji će nadmašiti Oljino „Casrtvo”.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!