IZLOŽBA PETO CARSTVO
IZLOŽBA PETO CARSTVO
Blog

IZLOŽBA PETO CARSTVO

30.04.2013.

Galerija Progres je bila premala da primi sve ljubitelje umetnosti i poštovaoce dela Olge Olje Ivanjicki na otvaranju izložbe skica, crteža i kostima iz kolekcija „Tesla“, „Njegoš“ i „Carstvo“, koje je radila za Monu u periodu od 2005. do 2010. Godine.

Izložbu je otvorio Nikola Kusovac, a  dramski pisac Siniša Kovačević govorio je o radu sa Oljom na realizaciji predstavljanja kolekcija „Njegoš“ i „Cartsvo“. Direktorka fonda Olge Olje Ivanjicki  Suzana Spasić ukazala je  na sve aktivnosti koje Fond preduzima za očuvanje dela Olje Ivanjicki.

Izložba obuhvata opus od 69 skica,42 fotografije  i 15 kostima. Prvi put predstavljene su skice koje je jedna od naših največih umetnica uradila za modnu kuću „Mona“. Reč je o skicama rađenim za tematske modne revije:“Tesla-2005.godine,“Njegoš“-2007.godine i „Carstvo“-2009.godine.


Izložbu interaktivnog karaktera prate i jednistveni modeli modne kuće Mona iz sve tri umetničke kolekcije, kao i brojni prateći materijal, fotografije i filmovi o nastanku kolekcija, kao i načinu njihove prezentacije u javnosti putem umetničkih modnih performansa i foto-sešna u kojima je i sama umetnica učestvovala kao jedan od aktera.
U nastanku i realizaciji modnih performansa na kojima su na nesvakidašnji način predstavnjene kolekcije  domaćoj javnosti  na  velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ,svoj dobrinos su dali brojne ličnosti iz  kulturnog javnog i  života kao što su reditelji Siniša Kovačević, Ljubomir Tadić, kompozitori Svetislav Božić i Sanja Ilić, Miodrag Tabački, kao i mnogi drugi.
Izložba  Peto carstvo sadrži i deo skica za kolekciju Njegoš, ovim se Fond Olge Olje Ivanjicki i modna kuća Mona pridružuju proslavi 200 godina od rođenja velikog pesnika, koji je i Olji Ivanjicki u više navrata bio inspriracija.
Izložba će biti otvorena za posetioce svakog dana od 10 do 21.00 čas od 29.aprila do 11.maja 2013.godine.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!