IZLOŽBA SKICA, CRTEŽA I KOSTIMA OLJE IVANJICKI
IZLOŽBA SKICA, CRTEŽA I KOSTIMA OLJE IVANJICKI
Blog

IZLOŽBA SKICA, CRTEŽA I KOSTIMA OLJE IVANJICKI

16.07.2013.

U navečerje praznika Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, u četvrtak 11. Jula, nakon svečanog prazničnog bdenija , u Knjigopečatnji Cetinjskog manastira otvorena je izložba skica, crteža i kostima Olge Olje Ivanjicki radjene za modnu kuću Mona, za kolekciju Njegoš.
Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- primorski G. Amfilohije blagoslovio je otvaranje izložbe.
Ovom jedinstvenom izložbom koja je prikazana sveštenstvu i brojnim poklonicima umetnosti , modna kuća Mona pridružila se proslavi jubileja, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.
Uz podršku Mitropoloje crnogorsko-primorske, ova izložba priklazana je i u novootvorenoj galeriji „ Freska“ na hercegnovskom trgu Belavista.
Ceo trg Belavista izgledao je impresivno. Izložbu koju čini oko 50 skica, crteža i fotografija na osnovu kojih je 2007. povodom 160 godina od prvog objavljivanja „Gorskog vijenca“ realizovana jedinstvena kolekcija visoke mode, posetili su mnogobrojni kulturni poslenici , Novljani i brojni gosti.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić koji je podsetio da su Novljani već imali priliku da vide ovu kolekciju 2008. godine na Kanli kuli, za života Olje Ivanjicki.
U ime domaćina zvanice i predstavnike modne kuće Mona pozdravio je starešina manastira Sv. Arhangela Mihaila , protojerej stavrofor Radomir Nikčević.
Direktor i vlasnik modne kuće Mona, gospođa Nada Momirović istakla je da nisu ni slutili da će se ono što su radili sa Oljom Ivanjicki ugnezditi između prelepih zidina Herceg Novog i uz šum morskih valova.
U svom nadahnutom obraćanju istoričar umetnosti, Anka Sovran podestila je sve prisutne na Oljinu opčinjenost velikanima kakvi su bili i ostali Njegoš, Tesla i njihovi savremenici.
Njegoš i njegov životni put inspirisao je Olju i njene saradnike, kreatore modne kuće Mona : Minu Mirković, Minu Crnčević, Tanju Jovičić i Anu Leković ( tašne ) , da duh 19. veka, vladarske kuće i carske dvore, kao i Njegoševe savremenike i prijatelje prenesu u sadašnjost pa su se tako na trgu Belavista mogli videti Njegoš,Danilo Petrović, Novica Cerović, Anastas Jovanivić ali i ruski car Nikolaj i carica.
U prelepoj atmosferi, uz prigodan nastup ženskog hora Lira, ovom izložbom još jednom je ovekovečena Njegoševa kosmička dimenzija trajanja u modelima visoke mode za 21.vek Izložba će trajati do 12. Avgusta posle čega će biti postavljena u crkveno-parohijskom domu „Sveti Vasilije Ostroški“ u Nikšiću.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!