SVEČANO URUČENJE IZUZETNE VUKOVE NAGRADE ZA 2014. KOMPANIJI MONA
SVEČANO URUČENJE IZUZETNE VUKOVE NAGRADE ZA 2014. KOMPANIJI MONA
Blog

SVEČANO URUČENJE IZUZETNE VUKOVE NAGRADE ZA 2014. KOMPANIJI MONA

14.02.2015.

Žiri Kulturno prosvetne zajednice Srbije, na svečanosti dodele Vukovih nagrada, organizovanoj 13.februara 2015. u zgradi Predsedništva Republike Srbije, uručio je Izuzetnu Vukovu nagradu za 2014.godinu kompaniji „Mona“.
U saopštenju žirija istaknuto je da je orijentisanost kompanije Mona ka očuvanju srpske kulture i vukovskih ideala prepoznatljiva već dvadeset pet godina. Kao jedan od posebnih doprinosa Mone srpskoj kulturi žiri je istakao osnivanje književne nagrade „Izviiskra Njegoševa“ koju je „Mona“ ustanovila zajednosaEparhijombudimljansko-nikšićkom. Za relativno kratko vreme, strogim i pažljivim izborom dobitnika od strane visoko kompetentnog žirija na čelu sa predsednikom prof. dr Jovanom Delićem, ova nagrada je stekla izuzetan ugled u našem književnom životu i javnosti. Dosadašnji dobitnici ove prestižne književne nagrade su istaknuti srpski književnici Miodrag Pavlović, Rajko Petrov Nogo, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije Radović i Milovan Danojlić.Ustanovljenjem Izviiskre Njegoševe – književne nagrade za najbolja dela objavljena na srpskom jeziku, podrškom objavljivanju brojnih izdavačkih poduhvata od nacionalnog značaja, kao i organizovanjem večeri kulture i tribina širom Srbije i Crne Gore,  Mona je dala veliki doprinos očuvanju srpskog jezika.
„Mona“jeu toku 2013.godine povodom 200 godina od rođenja najvećeg srpskog pesnika Petra II Petrovića Njegoša organizovala sedam izložbi crteža, skica i kostima Olge Olje Ivanjicki. Izložbe su održane u Beogradu, u cetinjskom manastiru, Herceg Novom, Nikšiću, Narodnom muzeju u Kruševcu, Matici srpskoj u Novom Sadu i u Pančevu.
Žiri za dodelu Vukove nagrade istakao je značaj „Mone“ kao mecene srpske kulture. Gotovo da ne postoji predstava u Beogradu, kao i u pozorištima širom Srbije koja nije realizovana zahvaljujući nesebičnoj podršci Mone. Mona je jedan od ktitora hrama Svetog Save u Beogradu, a pomagala je obnavljanje srednjovekovnog manastira Đurđevi Stupovi u Beranama, kao i Crkveno narodnog doma „Sveti Vasilije Ostroški“ u Nikšiću.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!