IZLOŽBA “TAŠNICE” – MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI U BEOGRADU
IZLOŽBA “TAŠNICE” – MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI U BEOGRADU
Blog

IZLOŽBA “TAŠNICE” – MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI U BEOGRADU

18.05.2015.

11. maja u Мuzeju primenjene umetnosti u Beogradu svečano je otvorena izložba tašnice, autora Draginје Maskareli, kustosa Muzeja primenjene umetnosti. Muzej primenjene umetnosti je bio mali da primi sve dame i gospodu koji su želeli da se upoznaju sa istorijom tašnica na ovim prostorima. Od najranijih vremena tašne su bile koristan dodatak odeći koji su nosili i žene i muškarci. Nastanku moderne tašne predhodio je kroz istoriju  niz različitih tipova, od srednjevekovnih tašnica nošenih na pojasu, kao i tašnica za sitan novac XIX, sve do tašne kakvu danas nosimo.

 

Vremenom je tašna postala ženama veoma važan deo izražavanja, a poslednjih 26 godina, kada je stvoren brend Mona, poznati i priznati proizvođač kvalitetnih proizvoda od koće i tekstila, na prostoru Srbije i regiona, tašna je dobila posebno mesto u odevanju žena i muškaraca.

Prve tašne u Moni su uradili modelari Aca Nikolić, Branko Avramović i Ilija Nikolić, po ideji Nade Momirović.

Ono sto Monu razlikuje od drugih modnih kuća je izrada modnih umetničkih kolekcija koje se inspirišu kulturnom baštinom i koje svaka ponaosob imaju tašne kao obavezan prateći deo.Posebno su značajne tašne iz kolekcija „Tesla““Njegoš“ i“Carstvo“ čiji je autor slikarka Olja Ivanjicki. Svaka kolekcija je odisala maštovitošću, spajanjem različitih vrsta i boja kože i dodataka, štampe prizora sa naših fresaka, šujtaša i traka na nošnji, metala koji su imitirali toke, đivenja i dobijanja nestvarnih oblika tašni.Tašne iz kolekcija „Njegoš“ i „Carstvo“ je kreirala Ana leković, a ovom prilom su dostupne i široj javnosti, jer su predstavljene u okviru izložbe „Tašnice“ koja će trajati do 30 maja.u Muzeju primenjene umetnosti.

Mona za svaku sezonu stvori po nekoliko komercijalnih tašni, u skaldu sa modnih trendovima u dizajnu i materijalu. Tašne nose pečat sadašnjeg vremena, ali i nostalgije za prohujalim vremenima. Pored dizajna naši kreatori Ana Leković i Kristina Gajić i Marina Korać, vode računa  o višenamenskoj funkciji tašne, koja može da posluži od jutra do večeri, da bude istovremeneo i sportska i elegantna, sa dovoljno pregrada, rajsfešlusa, zaštićenih prostora, sa ukrasima od metala i kože.neretko, U Monu dolaze na popravku i prve Monine tašne iz 1990 godine, i koje podsećaju na početke i dućinu Moninog trajanja.

Ulice Beograda i Srbije su pune Moninih tašni i to je najbolji dokaz sa su one simbol Mone, kvaliteta i dizajna, trajanja.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!