Umetnički spektakl modne kuće Mona u Skoplju
Umetnički spektakl modne kuće Mona u Skoplju
Blog

Umetnički spektakl modne kuće Mona u Skoplju

18.02.2016.

Makedonski nacionalni teatar (MNT) u Skoplju je bio mali da primi sve važne ličnosti iz javnog i kulturnog života Makedonije, koji su želeli da vide predstavljanje umetničke kolekcije “Zvezdana kapija” modne kuće MONA. Kolekciju “Zvezdana kapija“ čiji su autori Ana Leković i Kristina Gajić videlo je oko 700 zvanica koji su aplauzom izražavali svoje veliko zadovoljstvo. Na Sretenje, povodom Dana državnosti Republike Srbije, u zdanju Makedonskog narodnog teatra u Skoplju je priređen svečani prijem koji su organizovali ambasador Srbije u ovoj zemlji Dušanka Divjak Tomić, počasni konzulat Srbije u Bitolju i Modna kuća MONA. Na prijemu, na kome su prisustvovali predsednik Sobranja (Skupštine) Makedonije Trajko Veljanovski, ministri Vlade Makedonije za unutrašnje poslove Oliver Spasovski, kulturu Elizabeta Kančevska Milevska, rad i socijalnu politiku Frosina Taševska – Remenski, predsednik MANU, akademik Taki Fiti, lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, gradonačelnik Skoplja, Koce Trajanovski, članovi diplomatskog kora, vojni izaslanici, brojne ugledne ličnosti iz javnog života i predstavnici srpskih asocijacija, modna kuća MONA je predstavila svoju umetničku kolekciju „Zvezdana kapija“, autora Ane Leković i Kristine Gajić. U kulturnom programu svečanosti na sceni MNT nastupili su prvak opere Narodnog pozorišta, profesor Oliver Njego, uz klavirsku pratnju profesora Nikole Rackova, prvak Drame narodnog pozorišta u Beogradu Lepomir Ivković i Hor Pedagoškog fakulteta iz Vranja „Daskal“, pod dirigentskim ravnanjem Jelene Vučkovske Milevske. Nastavljajući tradiciju spajanja kulture i mode MONA je na sceni Makedonskog nacionalnog teatra Makedonije prikazala kolekcije visoke mode „Sveta voda“ Ane Leković i „Silni oklopnici“ Kristine Gajić. Kolekcija „Zvezdana kapija“ inspirisana je pobedom u Velikom ratu koja će zauvek ostati herojski čin naše zemlje. U kolekciji Ane Leković dominiraju geometrijske, apstraktne forme a dominantna plava asocira na boju Jonskog mora i „Plave grobnice“ (Milutina Bojića). Predimenzionirane kožne kragne, korseti, aksesoari i kožne jakne odražavaju snagu emocije srpskih vojnika. Tašne Ane Leković u kolekciji „Sveta voda“ predstavljaju neobičan spoj asimetričnih formi i ekspresivnog kolorita. Modeli Kristine Gajić inspirisani vojnčkim oklopima, kubične forme boje zlata, izradjene od efektnih materijala direktno su oličenje savremenih vojnih sila. Raskošne crvene haljine sa silnim oklopima (M. Rakić), simbol su lepote i snage prošlih i budućih pobednika, u večitoj borbi dobra i zla. Modna kuća MONA je putem prodavnica i aktivne promocije stalno prisutna u Skoplju, zbog čega se i izdvojila kao omiljeni brend Makedonije.

Slični članci

12.
Apr.
Revijom kompanije MONA zatvoren je 19. Fashion Connection u Podgorici. Kolekcijom za proleće/leto dominiraju boje neba i sunca - svetloplava i jarkozuta. Mod...
04.
Apr.
Kolekcijom za proleće/leto 2017. modna kuca MONA otvorila je 41. Nedelju mode u Beogradu. Na reviji su predstavljeni ženski i muski modeli od najkvalitetniji...
03.
Apr.
Pogledajte ko je iz prvih redova gledao reviju kompanije MONA koja je odrzana 28.03.2017. godine u Belexpo centru u Beogradu!
02.
Apr.
Kompanija MONA odrzala je reviju kojom je otvoren 41. Belgrade fashion week. Zavirite u backstage i pogledajte kako su tekle pripreme!