Odgovorni prema životnoj sredini

Razumemo da odluke koje donosimo ne utiču samo na nas i zato se trudimo da poslujemo odgovorno prema okruženju i doprinesemo očuvanju prirode.

 

 
Odgovorni prema životnoj sredini
Odgovorni prema životnoj sredini
Pošumljavanje 60 ha na Javoru

Kompanija Mona teži društveno odgovornom poslovanju. Pored kulture, obrazovanja, humanitarnih akcija, tu je i pitanje zaštite životne sredine.
 

Problem seče drveća i smanjenja zelene površine je aktuelan jako dugo. Svaki napor da se situacija preokrene je dragocen. Zato je, pored toga što podržava druge akcije sa ovom svrhom, kompanija Mona pokrenula i sopstveni ekološki projekat koji je startovao na proleće 2022. godine. Ovde govorimo o pošumljavanju površine od čak 60 ha na planini Javor. Cilj je posaditi 60.000 stabala biljke javor.
 

Osobenost ove biljke je da zadrži zagađenja teških metala, da spada u jedan od jačih prečišćivača vazduha, ali i da je medonosan. Neki podaci govore da pčele sa jednog stabla javora mogu sakupiti i do 10kg meda.
 

Iako je pošumljavanje dobro, bez obzira iz kojih razloga se realizuje (komercijalni, mešoviti ili ekološki razlozi), nama je posebno drago da naglasimo da je motiv ovog pošumljavanja isključivo ekološki.

Pošumljavanje 60 ha na Javoru
Čep za hendikep
Čep za hendikep

Septembra 2012. godine osnovano je Udruženje građana “Čep za hendikep”.
 

Primarne aktivnosti Udruženja funkcionišu tako što građani, institucije i društveno odgovorne kompanije dobrovoljno prikupljaju čepove sa plastičnih flaša, prosleđuju ih ovom UG, njegovi volonteri ih preuzimaju i dalje prodaju za potrebe reciklaže tvrde plastike. Na ovaj način stečena novčana sredstva UG “Čep za hendikep” koristi za kupovinu ortopedskih pomagala, koje zatim poklanja osobama sa invaliditetom.
 

Misija UG je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i zalaganje za ostvarivanje punog potencijala svake osobe sa invaliditetom uz korišćenje raspoloživih resursa u zajednici.
 

Svojim aktivnostima teže da deluju na promenu društvene svesti i odgovornosti, kako prema životnoj sredini, tako i prema osobama sa invaliditetom.
 

Kompanija Mona godinama podržava rad UG “Čep za hendikep”. U svim proizvodnim pogonima i radnim prostorijama zaposleni imaju mogućnost da u kutijama, posebno namenjenim tome, odlažu čepove i druge predmete izrađene od tvrde plastike.
 

Pozivamo vas da se više informišete o UG “Čep za hendikep” i saznate kako i sami možete dati doprinos plemenitom cilju, kojim se vode u svojim aktivnostima.

Posadi svoj hlad

Akcija “Posadi svoj hlad” ima cilj da pomogne planeti i da svoj doprinos, tako što će pošumiti urbane sredine koje su umnogome osiromašene hiperurbanizacijom. U ovome im pomažu građani, institucije i društveno odgovorne kompanije. Svako je dobrodošao da donira novac za nabavku sadnica belog jasena, ali i da istu posadi u svom dvorištu ili učestvuje u sadnji na javnim otvorenim površinama.

 

Kompanija Mona je podržala akciju 2021. godine u prolećnoj sadnji, tako što je donirala preko 600 sadnica za pošumljavanje Beograda, Užica, Niša, Čačka, Novog Sada i Inđije. Takođe, određen broj zaposlenih izrazio je želju da da doprinos i na taj način što su se sami uključili u proces sadnje u Zvezdarskoj šumi u Beogradu.

 

Akcija “Posadi svoj hlad” se nastavlja. Kako bi dugoročno ostvarivali svoju misiju, pozivamo vas da se više informišete o njima putem njihovog sajta i otkrijete kako i sami možete dati doprinos izgradnji pluća Srbije.

Posadi svoj hlad