Profesionalna orijentacija i karijerni razvoj
Profesionalna orijentacija i karijerni razvoj
HR saveti

Profesionalna orijentacija i karijerni razvoj

03.11.2021.

Ukoliko ste na početku karijere i još uvek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savetima drugih, da bi trebalo raditi ono što voliš i/ili ono što će biti finansijski isplativo. Međutim, istraživanja pokazuju da to nije dovoljno! Naime, da biste bili zadovoljni svojom karijerom neophodno je i prisustvo sledećih faktora: prilika da se razvijate, da učite, da doprinosite vrednostima koje su Vam važne i da budete prepoznati zbog toga.

Kako da pronađete zanimanje koje će zadovoljiti sve ove uslove? Dobar način da to postignete jeste da kreirate Vaš karijerni profil. U daljem tekstu dajemo Vam smernice kako da to učinite u šest koraka.

  1. Utvrdite Vaša ključna interesovanja - misiju

Ukoliko niste sigurni koja je Vaša lična misija, promislite o tome o kojim temama najčešće čitate? Ili pak - kada ne biste morali da brinete o novcu, šta bi bilo u fokusu Vaših interesovanja? Odgovori na ova pitanja  od izuzetnog su značaja za osećaj ostvarenosti i ispunjenosti svakog pojedinca.

  1. Utvrdite znanja i kvalifikacije koje posedujete

Identifikujte ključna znanja i kvalifikacija koje posedujete: završene škole, obuke, tehnologije koje ste koristili,  jezike koje znate, radno iskustvo koje ste stekli, iskustvo sa volontiranja.  Rad na različitim pozicijama traži različita znanja i veštine, te je bitno da prepoznate koje Vi posedujete.

  1. Utvrdite koje su  Vaše ključne veštine

Da biste odgovorili na ovo pitanje, potrebno je najpre  da se setite svih veština koje posedujete i da ih zapišete. To mogu biti veština javnog nastupa, poznavanje jezika, analiza podataka, pregovaranje itd. Ukoliko ne možete da se setite svih veština, Linkedin je zgodan alat da pretražite koje su sve Vaše veštine koje su relevantne na tržištu.

U drugom koraku, nakon što ste ispisali sve ono u čemu ste dobri, vreme je da rangirate ove veštine pomoću sledećeg pitanja: u kojim od navedenih veština najviše uživate, toliko da biste mogli da ih koristite svakoga dana. Upravo to su vaše ključne veštine!

  1. Pretražite kako se Vaše ključne veštine, znanja i kvalifikacije uklapaju u tržište rada

Dobra vest je da su naše veštine često transferabilne - prenosive kroz različite radne uloge, industrije i pozicije. Naime, ukoliko ste psiholog po obrazovanju i imate izuzetno razvijene savetodavne veštine, ove veštine možete koristiti na poziciji psihologa u školi, u okviru oblasti socijalnog rada, psihoterapije ili čak HR specijaliste. Sada je trenutak da proverite za koje pozicije su tražene Vaše veštine, znanja i kvalifikacije, kako biste znali za koje sve poslove možete konkurisati. To ćete učiniti jednostavnim upisivanjem Vaših veština ili kvalifikacija na search opciji na Google ili Linkedinu.

S druge strane, ukoliko znate čime biste želeli da se bavite (npr. menadžer veleprodaje, logistike, marketinga itd.) ali ne znate koje su Vam kompetencije za to potrebne, takođe možete izvršiti pretragu na internetu, a zatim isplanirati način dolaženja po potrebnih kvalifikacija. Na ovaj način povećaćete svoju konkurentnost na tržištu rada.

  1. Utvrdite koje su Vaše životne potrebe

Vaš budući posao pre svega treba da odgovori na Vaše potrebe. Ovde pripadaju pitanje finansija (visina plate), vremenska i prostorna organizacija rada (da li rad uključuje česta putovanja ili više smena), koliko se lako posao uklapa uz druge aspekte Vašeg života, koliko Vam je važna stabilnost kompanije i radnog angažovanja ili mogućnosti za dalji profesionalni razvoj i napredovanje unutar kompanije.

  1. Nađite pravu organizacionu kulturu (kolektivna ponašanja i vrednosti u organizaciji)

Kada budete počeli da radite, većinu vremena provodićete na radnom mestu sa svojim kolegama i zato je od najvećeg značaja da Vam organizaciona kultura odgovara. Da li Vam više prija organizacija koja podstiče timski rad ili takmičarsku atmosferu? Da li Vam se više dopadaju organizacije u kojima postoji jasna hijerarhijska struktura ili one sa nešto fleksibilnijom organizacijom pozicija? Koje vrednosti bi Vam bilo važno da neguje kompanija za koju biste radili - socijalno odgovorno poslovanje, briga za zaposlene, prilika za napredovanje, podsticanje različitosti među zaposlenima ili neke druge? Razmislite o ovim  pitanjima i doći ćete do odgovora o organizacionoj kulturi koja je idealna za Vas.

Na kraju, nakon što ste prešli sve navedene korake i formirali svoj karijerni profil,  ostaje da Vam poželimo mnogo sreće u potrazi za željenim poslom i poželimo karijeru kojom ćete biti u potpunosti zadovoljni, jer je to sasvim moguće.

Slični članci

03.
Nov.
Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta sa budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas preds...
03.
Nov.
Delimo sa vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.  
03.
Nov.
Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju,  provere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Z...