Pripremite se za razgovor za posao
Pripremite se za razgovor za posao
HR saveti

Pripremite se za razgovor za posao

03.11.2021.

Regruteri se pripremaju za razgovor sa kandidatom - iščitaju detaljno radnu biografiju,  provere njegov/njen LinkedIn profil, pripreme pitanja. Zato je važno da i vi uradite isto.

Informišite se o kompaniji. Kako biste imali što jasniju sliku o kompaniji bitno je da se o njoj što više informišete pre intervjua. Na taj način vama će biti jasnije šta možete da očekujete, a i sagovornicima na razgovoru za posao ćete staviti do znanja da ste zaista motivisani da baš u toj kompaniji zasnujete radni odnos.

Kada dobijete poziv za intervju (off ili online) dobro se pripremite u svakom smislu - pojavite se na vreme, pripremite pitanja za svoje sagovornike i obucite se primereno kontekstu.

Ukoliko kasnite, to vam sagovornik možda i neće uzeti za zlo. Međutim, vreme koje regruter ima za razgovor sa vama je ograničeno. To znači da ako kasnite, vreme koje ćete dobiti da se predstavite će biti kraće.

Na razgovor za posao gledajte kao na priliku da se dve strane upoznaju i međusobno procene koliko su dobar spoj za saradnju na obostrano zadovoljstvo. Zato je bitno da svom sagovorniku postavite pitanja na koja vam je bitno da dobijete informaciju, da biste vi mogli da procenite da li želite da radite u toj kompaniji ili ne.

Odelo ne čini čoveka, ali ostavlja određeni utisak. Razgovor za posao nije modna pista i regruter neće procenjivati vaš modni stil, ali sigurno će primetiti ako ste došli neuredni ili previše provokativno obučeni. Važno je da vaš način odevanja bude uredan i pristojan, primeren datoj situaciji. Stepen formalnosti u mnogome zavisi od branše i pozicije za koju konkurišete.

Ukoliko imate tremu, nemojte se brinuti da će to loše uticati na tok selekcije. Trema je samo pokazatelj da vam je stalno da što bolji utisak ostavite na svog sagovornika i svaki regruter to zna. Prisustvo treme govori o tome da vam je stalo, da ste motivisani, a to ne može biti minus.

Na posletku, ali verovatno najvažnije - budite iskreni. Nemojte govoriti ono što verujete da sagovornik želi da čuje. Prikažite se baš onakvim kakvi jeste. Ukoliko se međusobno izaberete zbog pogrešnih očekivanja, to neće rezultirati dugoročnom saradnjom. 

Postoje brojni tekstovi na ovu temu koji možete pronaći na internetu, ali stiče se utisak da nije loš još jednom se ukratko podsetiti nekih osnovnih smernica.

Želimo vam mnogo sreće u protazi za željenim poslom i valjanim poslodavcem.

Slični članci

03.
Nov.
Vaša radna biografija je prvi i neophodan korak u uspostavljanju kontakta sa budućim poslodavcem. Iz ovog razloga od izuzetne važnosti je da Vas preds...
03.
Nov.
Ukoliko ste na početku karijere i još uvek niste odabrali Vaše zanimanje, sigurno ste se do sada više puta susretali sa savetima drugih,...
03.
Nov.
Delimo sa vama nekoliko ideja kako možete svoju potragu za poslom uzeti u svoje ruke i proaktivnije pristupiti ovom zadatku.